Ana Sayfa     |     Üyelik     |    Forum     |    Reklam     |     İletişim        18 Ekim 2024 Cuma
Üye Olmak İçin Tıklayınız    Soru Sormak İçin Tıklayınız
facebook twitter
Kullanıcı Adı:   Şifre:   

DİL SINAVLARI


Ziyaret Sayısı : 5573
Haber Tarihi: 6/17/2009 12:46:41 PM

Diğer Ülkelerde Üniversite Giriş Sınavları

Diğer Ülkelerde Üniversite Giriş Sınavları
Yorum Ekle
Print Out
Facebook
Twitter
Google
Digg
Del.ici.ous
Mynet Eksenim

Ülkemizde meslek edinmek ve mevki sahibi olmak için gerekli görülen en önemli etken olarak telaffuz edilen üniversite eğitimini almak için mutlaka sınavlarda başarılı olmanız gerekmektedir. 1974 yılından beri ülkemizde uygulanan sınav ile üniversiteye giriş sistemi günümüze gelene kadar çeşitli değişimlere uğramıştır. Bizim bu makalede amacımız bunu anlatmak değil, dünyanın diğer ülkelerinde üniversiteye giriş yöntemlerine göz atmak.

Herşeyde olduğu gibi üniversite giriş şartları da dünyada çeşitlilik göstermektedir. Aslında genel amaç öğrencinin doğru alana kaydırılması ve bir vatandaş ve bireysel olarak başarılı olmasının sağlanmasıdır.

Avrupa'ya baktığımızda genel anlamda öğrencilerin üniversitelere sınavsız olarak kabul edildiklerini görüyoruz. Fakat her isteyen her bölümde de okuyamıyor tabii ki. Mesela Almanya'da lise eğitiminde aldığınız başarı derecesi ve eğilimlerinize göre bir bölüm belirleniyor ve siz onu okuyorsunuz. Bunun yanı sıra üniversiteye giriş sınavla olmasa da Avrupa'nın birçok ülkesinde liselerde yeterlilik sınavı da yapılmakta.

İngiltere'de ise örnek alınabilecek ve iyi işlediği öngörülen bir sistem işlemektedir. Öğrenci lisede kendi eğilimlerine ve ilgi alanlarına göre ders seçimleri yapmakta ve liseden sonra üniversite öğretimine de bu alanda devam etmektedir. Mesela lisede tarih alanını seçen bir öğrenci üniversite de tarih, antropoloji, sanskritçe vs. gibi bölümlere yerleştirilmektedir.

Amerika Birleşik Devletlerine baktığımızda ise kriterler çok farklılık göstermektedir. Burada en önemli etken SAT sınavıdır. SAT sınavına öğrenciler istedikleri kadar girebilirler ve üniversiteye giriş alanında aldıkları en yüksek puan gözönüne alınır. Bunun yanı sıra üniversite eğitimine başlamak için, bireysel başarılar, lise ders başarıları ve referans mektupları da çok önemli yer tutmaktadır.

Uzak doğuya baktığımızda ise şu an örnek aldığımız bir model görmekteyiz. Öğrenciler merkezi bir sınava girerler ve seçtikleri dalda sınava tabi tutulurlar. Yalnız burada bizim uygulamamız ile şöyle bir farklılık oluşmaktadır. Uzakdoğuda ayrıca üniversitelerde sınav yaparlar ve öğrenci tercih ettiği üniversite ve bölümünün de sınavına girmek zorundadır.

Bizim sınav sistemimiz mi yoksa diğer ülkelerden tercih edeceğiniz biri olur mu? Ne olursa olsun şu bir gerçek ki hayat bizi sürekli sınavlara tabi tutuyor. Gençken yazılı sınavlarla, yaşlandıkça görsel sınavlarla.

Cem Çınar


Okuyucu Yorumları

İlk Yorum Yazan Siz Olun

Copyright © 2002- 2010 Sinavlar.Net. Bu site içeriğindeki tüm materyaller, yazı, makale, görüntü, döküman, fotoğraf, resim Sinavlar.Net sitesi yönetiminden izin alınmadıkça kullanılamaz, yazılı izin alındıktan sonra kaynak gösterilmek suretiyle yayınlanabilir, her ne suretle olursa olsun ticari amaçla çoğaltma ve yayma yapılamaz.

    Web Stats    Valid HTML 4.01 Transitional