OKS sınavı kaldırılarak yerine SBS getirildi. SBS’ye önümüzdeki sene ilköğretim 6-7. sınıflar girecek. İyi bir liseye girebilmek için, sınava hazırlığı ilköğretim 8’e bırakmak tarihe karışıyor. Artık yarış ilköğretim 6’da başlıyor. İlköğretim 6-7-8’de SBS sınavı yapılacak. Okul başarıları ve öğrencinin okul içi hâl ve hareketlerine bakılarak verilen rehberlik puanları etkili olacak.
Değişiklikleri kısaca sıralayacak olursak;
Milli Eğitim Bakanlığınca Orta Öğretim Kurumları Sınavı (OKS) yerine getirilen yeni sistem ile ilgili bilgileri dikkatinize sunmak istiyorum.
6., 7., 8. sınıflarda yıl sonunda okul müfredatına uygun olacak şekilde her yıl Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapılacaktır.
Seviye Belirleme Sınavlarının soru tarzı şimdiki OKS özelliğinde ve test olacaktır.
Her yıl öğrencinin okulda gördüğü derslerden aldığı notların ortalaması ile Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) hesaplanacaktır.
Her yıl öğrencinin okuldaki disiplin durumu, öğretmenlere saygısı, arkadaşlarına uyumu, sosyal faaliyetlere katılımı göz önünde bulundurularak öğretmenlerin vereceği notların ortalaması alınıp Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP) hesaplanacaktır.
Her eğitim öğretim yılının sonunda hesaplanan SBS, YBP ve YDP puanları toplanarak o yılın Orta Öğretim Yerleştirme Puanı (OYP) bulunacaktır.
3 yıllık OYP puanları toplanarak Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanı (G-OYP) hesaplanacaktır.
Orta Öğretime yerleştirme “Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanı”na göre yapılacaktır.
SBS ve YBP toplamında bakanlıkça belirlenen baraj düzeyini geçemeyen öğrenciler Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler ve Öğretmen Liselerini tercih edemeyecektir.
SBS’den alınan puanın etkisi %70, YBP’nin etkisi %25 ve YDP’nin etkisi %5 olacaktır.
SBS sınavlarında yabancı dilden de soru sorulacaktır.
Web Stats |